SAFe 6.0 is hier!

Op 15 maart 2023 is SAFe 6.0 officieel gelanceerd. Uiteraard roept dit vragen op, bijvoorbeeld over hoe de update invloed heeft op je werk, specifieke projecten en zelfs je hele organisatie. Maar, geen zorgen! Als je even met ons meeleest, heb je het zo door.

Work differently. Build the Future

1. Flow

The New Big Picture: Flow

Eén van de opvallendste termen in SAFe 6.0 is flow. Daarmee bedoelen de makers het verbinden van verschillende niveaus en lagen binnen het geheel. Deze verbinding loopt van portfolio niveau tot aan de belangrijkste beslissingen op bedrijfsniveau. Het wordt daarmee gelijk duidelijk waarom flow zo belangrijk is: iedereen krijgt ermee te maken, inclusief de klant of opdrachtgever. In het nieuwe framework zijn 4 nieuwe flow-artikelen te vinden:

 • Portfolio Flow
 • Solution Train Flow
 • ART Flow
 • Team Flow

Elk van deze artikelen biedt de nodige handvatten voor het aanpakken, optimaliseren en oplossen van problemen met een constante flow van waarde op het desbetreffende niveau.

Naast het belang van flow zijn er nog twee opvallende verschillen met de vorige versie van SAFe: de kerncompetentie Continuous Learning Culture is sinds de update fundamenteel geworden voor ieder bedrijf, aangezien enkel kennisvergaring geen garantie is voor de (juiste) toepassing ervan. En daarnaast is ook het vermogen om voortdurend door te leren aangemerkt als essentieel.

2. Kernwaarden

Kernwaarden & SAFe Principles

Twee nieuwe kernwaarden

Aan SAFe 6.0 zijn twee nieuwe kernwaarden toegevoegd. Ten eerste People & culture. Want zonder mensen, geen organisatie (en vice versa). Daarnaast is ook de kernwaarde Relentless improvement toegevoegd. Hiermee wordt de mindset én het vermogen om als team (of ‘team van teams’) in de flow te blijven.

Gewijzigde SAFe principles

SAFe principe #6 - het principe dat de gemeenschappelijk eigenschappen van een systeem gebaseerd op flow benadrukt - is gewijzigd en beter afgestemd op de 5 principes van Lean Thinking. Er worden nu specifieke accelerateurs geboden die hulp bieden bij het tackelen van belemmeringen in de flow.

Daarbij is SAFe principe #6, samen met SAFe principe #8, aangepast aan de geüpdate denkwijze. SAFe principe #9 is aangescherpt en beschrijft beter wanneer én hoe beslissingen moeten worden gedecentraliseerd.

3. Roadmap

The New Roadmap

In SAFe 6.0 staan weinig écht grote veranderingen. Maar de aanpassingen die zijn gedaan, zijn des te belangrijk. Twee belangrijke punten die de aandacht verdienen zijn Leading in the digital age en het Enhanced portfolio.

Leading in the digital age

Leiders zijn essentieel als het gaat om het verwezenlijken van grote veranderingen. Zij moeten dan ook meer doen dan alleen het team steunen. Met hun leiderschap kunnen zij teams namelijk écht vooruit helpen en tegelijkertijd de teamleden motiveren in dit digitale tijdperk. Daarom is het belangrijk dat zij zichtbaar zijn en vanaf het eerste moment deel uitmaken van alle discussies. Daarna hangen de vervolgstappen sterk af van hoe de leider de organisatie en de complete transformatie ondersteunt.

Enhanced portfolio

Grote organisaties werken vaak met meer dan één Agile Release Train (ART). Deze bedrijven zijn vanaf het begin bezig met de gehele portefeuille. In SAFe 6.0 wordt het belang van dit punt nog extra onderstreept

4. Team Coach

Van Scrum Master naar Teamcoach

In het nieuwe framework is de rol van de Scrum Master aangepast. In SAFe 6.0 wordt de rol van Scrum Master breder omschreven én aangeduid als Teamcoach (in plaats van Scrum Master). Een logische aanpassing, aangezien de methoden, frameworks en werkwijzen van een Scrum Master breder zijn dan alleen Scrum. Eén van de belangrijkste uitdagingen van de Teamcoach is het opbouwen van transparantie binnen het team én tussen de teamleden.

De Teamcoach vervult een aantal essentiële activiteiten, waaronder het verbeteren van zowel de prestaties van het team, als die van de Agile Release Train (ART). Daarnaast zijn ook het ondersteunen van Iteration executives en het ondersteunen en meten van de waardestroom van belang. Een Teamcoach kan o.a. helpen door een Kanban-bord te plaatsen om de flow te visualiseren en iedereen te laten begrijpen hoe het werk ‘stroomt’. Daarnaast kan de Teamcoach teamleden helpen om taken van ‘te doen’ naar ‘gedaan’ te krijgen, bijvoorbeeld door tools in te zetten als Peer Reveal (en te plaatsen in de Flow Matrix).

5. Patterns

Business & Technology Patterns


Eén grote verandering in SAFe 6.0 is dat SAFe op een gelijkwaardige manier wordt doorgevoerd binnen de gehele organisatie. Succesvolle SAFe transformaties hebben namelijk nooit alleen impact op de projectontwikkeling. Van Finance tot HR en Beveiliging: alle onderdelen van de organisatie krijgen ermee te maken. Door de ervaring van eerdere transformaties mee te nemen, kunnen we opnieuw succes boeken.

Verder geeft SAFe 6.0 een introductie op Business and Technology patterns. Het gaat om de volgende 5 modellen:

1. Business enabled ART - Het samenwerken van mensen uit het bedrijfsleven en technologie, om zo dezelfde zorgen van de klant weg te nemen.

2. Agile Business Train - Dit is waarschijnlijk de grootste stap richting business agility. Het bevat één of meerdere werkbare waardestromen, samen met alle ART’s en Solution Trains die een gedeelde visie en missie tot doel hebben. Dit verhoogt de waarde, omdat iedereen binnen de operationele waardestroom en ART beter kan samenwerken, denken en plannen.

3. Agile Executive Team - Het is van belang dat ook C-level executives uitvoerend meewerken en meekijken met teams. Zij worden meer onderdeel van het team en dragen actief bij aan de implementatie van het SAFe framework.

4. Agile Business Function - Het is van belang dat iedere rol binnen de organisatie baat heeft bij Agile werken.

5. Combined portfolio - Een gezamenlijk portfolio waarin de waardestroom en de ontwikkeling ervan beheerd wordt. Door deze input te combineren, kan de besluitvorming gesterkt worden.

6. AI

Artificial Intelligence, Big Data en de Cloud

In het digitale landschap zijn drie grote verschuivingen gaande, die van invloed zijn op het handelen van organisaties. En dan hebben we het natuurlijk over Artificial Intelligence (AI), Big Data en Cloud. SAFe 6.0 biedt begeleiding om met deze innovatieve technologieën om te gaan en de organisatie te versterken.

Toepassing van Cloud & Big Data

Er zijn veel verschillende strategieën als het gaat om de toepassing van Cloud. SAFe 6.0 biedt begeleiding bij Cloud for Infrastructure, Operations Cloud for DevOps en Cloud for Artificial Intelligence. Iedere optie combineert Cloud binnen een SAFe organisatie. Het gaat hier bijvoorbeeld om het bouwen van slimme klantoplossingen, het verbeteren van klantenkennis en het automatiseren van de waardestroom.

Als het gaat om Big Data wordt er volgens SAFe 6.0 op portfolio level investering, visie en sturing verwacht. Lean Portfolio Management leaders kunnen het Lean budget gebruiken om te investeren in Big Data en DataOps. Hiermee kunnen zij Epics en het Portfolio Backlog ondersteunen en technologie, infrastructuur en data specificeren en prioriteren.

7. OKR's

Groeimeting (met OKR’s)

Het afstemmen van de strategische intentie op executie is essentieel om snel te kunnen experimenteren (en van te leren). Een experiment opzetten is complex, daarom is het altijd van belang dat de huidige staat van de organisatie volledig in kaart gebracht is, samen met de methoden die worden gebruikt en hoe ver deze zijn ontwikkeld.

Met SAFe 6.0 is het meetsysteem van celspecifieke zelfbeoordeling doorontwikkeld naar een breder systeem. Deze verandering heeft betere besluitvorming tot gevolg en maakt het duidelijker waar verbeterpunten zitten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen 3 verschillende domeinen:

 • Outcomes: In hoeverre voldoen we aan de verwachtingen van onze aandeelhouders en klanten?
 • Flow: Leveren we dit ook op de meest efficiënte manier?
 • Competency: In hoeverre passen we alle Lean en Agile methodes toe, waarvan we weten dat ze cruciaal voor onze business agility zijn?

Een laatste grote verandering betreft de resultaten. In het verleden waren KPI’s al een goede maatstaf. Nu worden OKR’s geintroduceerd, die helpen bij het definiëren van het doel en tevens de voortgang ernaartoe te volgen. De OKR’s worden binnen het Framework op 3 manieren toegepast:

 • Afstemmen Strategie en executie
 • Ter ondersteuning van Lean Business Cases (Epics)
 • Definiëren van Transformatiedoelen

Heb jij nog vragen over de SAFe 6.0 Launch?

Alexander Wierstra, onze SAFe trainer, vertelde tijdens de Q&A op 23 Maart er meer over en beantwoorden de vragen. Download de Q&A om het te bekijken.

Opkomende SAFe 6.0 Trainingen

Programma's
Filter 34 resultaten
Locatie
Taal
Aanwezigheid
25 jul.

Implementing SAFe (SPC) - Classroom

€ 3.295
Guaranteed to run! Classroom training - each day from 08:30 - 17:30 CEST
Scaled Agile
English
Amsterdam
Guaranteed to run! Classroom training - each day from 08:30 - 17:30 CEST
€ 3.295
 • Amsterdam
 • English
Show more
12 aug.

Leading SAFe (SA) - Virtual

€ 1.495
Virtual Training - each day from 08:30 - 17:30 CEST
Scaled Agile
English
Virtual Course EU
Virtual Training - each day from 08:30 - 17:30 CEST
€ 1.495
 • Virtual Course EU
 • English
Show more
12 aug.

Implementing SAFe (SPC) - Virtual

€ 2.995
Virtual training - each day 08:30 - 17:30 CEST
Scaled Agile
English
Virtual Course EU
Virtual training - each day 08:30 - 17:30 CEST
€ 2.995
 • Virtual Course EU
 • English
Show more
19 aug.

Implementing SAFe (SPC) - Classroom

€ 3.295
Classroom training - each day from 08:30 - 17:30 CEST
Scaled Agile
English
Eindhoven
Classroom training - each day from 08:30 - 17:30 CEST
€ 3.295
 • Eindhoven
 • English
Show more
19 aug.

Leading SAFe (SA) - Classroom

€ 1.695
Classroom training - each day 08:30 - 17:30 CEST
Scaled Agile
English
Amsterdam
Classroom training - each day 08:30 - 17:30 CEST
€ 1.695
 • Amsterdam
 • English
Show more
26 aug.

SAFe Release Train Engineer (RTE) - Virtual

€ 2.695
Virtual training - each day 08:30 - 17:30 CEST
Scaled Agile
English
Virtual Course EU
Virtual training - each day 08:30 - 17:30 CEST
€ 2.695
 • Virtual Course EU
 • English
Show more
5 sep.

Leading SAFe (SA) - Classroom

€ 1.695
Classroom training - each day 08:30 - 17:30 CEST
Scaled Agile
English
Amsterdam
Classroom training - each day 08:30 - 17:30 CEST
€ 1.695
 • Amsterdam
 • English
Show more
9 sep.

SAFe Release Train Engineer (RTE) - Virtual

€ 2.695
Scaled Agile
French
Virtual Course FR
€ 2.695
 • Virtual Course FR
 • French
Show more
11 sep.

SAFe Release Train Engineer (RTE) - Classroom

€ 2.995
Classroom training - each day from 08:30 - 17:30 CEST
Scaled Agile
English
Amsterdam
Classroom training - each day from 08:30 - 17:30 CEST
€ 2.995
 • Amsterdam
 • English
Show more
16 sep.

Implementing SAFe (SPC) - Classroom

€ 3.295
Klassikale training - dagelijks 08:30 - 17:30 CEST
Scaled Agile
Dutch
Amsterdam
Klassikale training - dagelijks 08:30 - 17:30 CEST
€ 3.295
 • Amsterdam
 • Dutch
Show more
Toon volgende 10
van 34 resultaten.

Meest gestelde vragen

Hoe lang zijn SAFe 5.1 trainingen en examens nog beschikbaar voor InCompany trainingen?

Gebaseerd op de updates van SAFe in het verleden, zullen ze ongeveer 1 jaar beschikbaar zijn. Maar het kan zijn dat wijzigingen zich voordoen en het vervroegd wordt, zodra we hier meer over weten stellen we belanghebbenden direct op de hoogte.

Ik ben een SPC en ik geef Leading SAFe trainingen. Hoe ontvang ik het nieuwe trainingsmateriaal van 6.0?

Zodra je jouw nieuwe licentie voor SAFe 6.0 verifieert krijg je toegang tot al het benodigde materiaal.

Ik ben een SPC, zodra ik mijn certificaat behaal voor SAFe 6.0, is dat dan geldig voor al mijn actieve certificaten?

Ja, u kunt kosteloos upgraden naar SAFe 6.0. Belangrijk is om in te loggen op het SAFe Community Platform en naar het SAFe 6.0 Upgrade Learning Plan te gaan. Zodra je dit hebt voltooid kun je één 'updrade' examen afleggen om al uw actieve SAFe 5.1 certificeringen te upgraden naar SAFe 6.0.

Zijn er nieuwe certificeringen of trainingen gelanceerd bij SAFe 6.0?

Er zijn momenteel geen nieuwe certificeringen toegevoegd. Alle bestaande trainingen zullen worden aangepast aan de nieuwe inhoud van SAFe 6.0.

Worden er certificeringen stopgezet in SAFe 6.0?

Momenteel niet. Alle bestaande trainingen zullen inhoudelijk worden aangepast naar het het framework van SAFe 6.0.

Zijn er aanpassingen in de tooling nodig wanneer we naar SAFe 6.0 migreren (Jira, Azure Boards, Rally, VersionOne ...)?

De backlog structuur in SAFe verandert niet. Ook de kanban-operaties veranderen niet. Dit betekent dat de SAFe Kanban-flow niet opnieuw moet worden doordacht en dat er dus geen update van de workflows in de tooling nodig is.

Ik heb een 5.1 certificering. Kan ik deze upgraden naar de 6.0 versie? Wat zijn de kosten daarvoor? En wat is daarvoor nodig? Moet ik nog een training volgen in de nieuwe versie?

U krijgt een gratis poging om het upgrade-examen af te leggen. Wanneer deze niet behaald wordt, gelden de standaard examen herhalingskosten.

Wij gebruiken SAFe 5.1 in onze onderneming? Is het verplicht om naar SAFe 6.0 te gaan?

Zolang SAFe 5.1 wordt ondersteund door Scale Agile kan deze gebruikt worden. Wanneer deze informatie niet meer beschikbaar/verlopen is, is het verplicht om te migreren naar SAFe 6.0

Zodra de ondersteuning van SAFe 5.0 is afgesloten, wordt u gedwongen om te migreren naar 6.0.

Hoeveel gratis pogingen zijn er in het upgrade pad van SAFe 5.0 naar SAFe 6.0?

In principe 1, bij hoge uitzondering 2

Welke vragen heb je?