Knowledge hub
Blogs
6 mei 2022

Waarom Scrum Masters PSM-II training zouden moeten overwegen

Wanneer je een Scrum Master rol ambieert, is de enige vorm van certificering op je cv een must. Scrum.org biedt het veelgeprezen PSM leertraject om Scrum Masters te ondersteunen bij het professionaliseren van hun vaardigheden. Roland Flemm is een Scrum Trainer bij Gladwell Academy en Scrum.org en heeft honderden Scrum Masters opgeleid in de afgelopen jaren. Nieuwkomers beginnen hun carriรจre met een PSM-I klas om inzicht te krijgen in Professional Scrum en de essentie van de rol van de Scrum Master. Toch aarzelen veel Scrum Masters om deel te nemen aan een PSM-II training. Mogelijk komt dat omdat het voor velen onduidelijk is wat de PSM-II training te bieden heeft. Wellicht helpt dit artikel.

Scrum Master certificaat binnen, en nu?

Roland heeft in de loop der jaren als Scrum Master geleerd dat er een gemeenschappelijk evolutiepad is voor Scrum Masters op Scrum en Agil te leren. Na het lezen van de Scrum gids, begon Roland te werken met een team. Dat wil zeggen, hij probeerde het. de realiteit was dat Roland met zichzelf worstelde omdat hij onzeker was over dit framework. Het was diep en moeilijk onder de knie te krijgen. Naar zijn inzien begreep hij de concepten niet volledig. Om dit op te lossen volgde Roland een PSM-I cursus. En dat hielp! Roland voelde zich zelfverzekerder en kon zich meer concentreren op het team en hoe zij functioneerden. Zoals Ronald zelf uitlegde:

'Ik ben er echter zeker van dat ik in die tijd veel nutteloze interventies heb gedaan. Ik herinner me dat mijn team het moeilijk had en veel vragen stelde waar ik geen goed antwoord op had. Aan de andere kan kreeg ik het team bezig met een vorm van Scrum. Ik had meer ruimte in mijn hoofd om na te denken en ik begon te merken dat veel van onze problemen te maken hadden met interacties met andere teams.

Mijn focus verschoof naar problemen die te maken hadden met het opschalen van Scrum. Veel later, nadat ik schaalvergroting had bestudeerd, werd ik aangetrokken tot problemen in de organisatieontwerp. Ik was mijn scope aan het uitbreiden, gebruik makend van wat ik had geleerd en op zoek naar de onderliggende oorzaken van mijn onvolmaakte Scrum.'
Roland Flemm, Scrum Trainer

Verdieping als Scrum Master

Nadat Roland beter was geworden in het omgaan met de problemen van zijn team, merkte hij dat hij drie dingen nodig had:

  • Andere Scrum Masters om na te denken over problemen waar hij mee geconfronteerd werd
  • Vaardigheden om met grotere groepen mensen om te gaan
  • Meer kennis over schalen

Roland voelde de behoefte om moeilijke Scrum Master dilemma's te bespreken, uit te diepen en te overdenken. De bewustwording dat hij niet de enige was die worstelde met verschillende zaken. Hij wilde weten hoe anderen tegen dingen aankijken, zodat Roland daar weer van kon leren. De Scrum Master collega's op het werk hadden het allemaal te druk met hun dagelijkse uitdagingen.

Faciliteren en Coachen

Roland schreef zich daaropvolgend in voor een Scrum training, maar dat beantwoorde slechts gedeeltelijk de hierboven geschreven behoeften. hij wilde ook beter worden in (grote groepen) faciliteren en coachen en volgde daarom 'Facilitation for effect'. Het was een geweldige cursus, maar helaas niet Scrum-gerelateerd. De oefeningen en vaardigheden waren erg nuttig, maar de context van de oefeningen was erg algemeen. Er waren ook geen andere Scrum beoefenaars in de klas, dus de huidige problemen waar Roland tegen aan liep konden alsnog niet besproken en gedeeld worden.

PSM-II

Pas in 2018 introduceerde Scrum.org de PSM-II trainingen. Deze training is ontworpen om ervaren Scrum Masters te ondersteunen in hun professionele reis. De inhoud van deze training verdiept en breidt het begrip van Scrum uit, en kijkt naar de uitdagingen waar Scrum Masters mee te maken krijgen en hoe de principes en waarden van Scrum je helpen om met die situaties om te gaan.

PSM-II richt zich op diegenen die praktische ervaring hebben met het werken als een Scrum Master, het toepassen van het Scrum framework met รฉรฉn of meerdere teams. De training neemt de deelnemers mee langs vele aspecten die de effectiviteit van de Scrum Master rol beรฏnvloeden. De training verbetert de vaardigheden die je nodig hebt als je optreedt als trainer, change agent, coach en vooral, verrijkt je vaardigheden als facilitator.

Deze training is gebouwd op de Liberating Structures. Deelnemers ervaren Bevrijdende Structuren terwijl ze werken aan geavanceerde Scrum gerelateerde problemen. Daarnaast worden de Liberating Structures gedebrieft en wordt er tijd besteed aan reflectie over de manier waarop de oefeningen werden gefaciliteerd. Deze tweestapsbenadering zorgt voor een 'dubbele lus' die zowel de inhoud (Scrum) als de structuur (faciliteren met Liberating Structures) verdiept. Dit is een krachtige combinatie die je praktijken geeft die je onmiddellijk in dagelijkse activiteiten kunt toepassen.

De veelzijdigheid van een Scrum Master

Een professionele Scrum Master zijn is een uitdaging. De job vereist een breed scala aan capaciteiten en vaardigheden. De Scrum Master adviseert, coacht, onderwijst en faciliteert.

De Professional Scrum Master-II training vergroot uw kennis over complexe, geavanceerde Scrum problemen en richt zich op het verbeteren van uw faciliterende vaardigheden door het toevoegen van Liberating Structures aan uw Scrum Master toolkit.


Opkomende PSM II trainingen

Programma's
Filter 2 resultaten
Locatie
Taal
Aanwezigheid
2 sep.

Professional Scrum Master II (PSM II) - Virtual

โ‚ฌย 1.595
Virtual training - each day 9:00 - 17:00 CEST
Scrum.org
โ€ข
English
โ€ข
Virtual Course EU
Virtual training - each day 9:00 - 17:00 CEST
โ‚ฌย 1.595
  • Virtual Course EU
  • English
Show more
20 nov.

Professional Scrum Master II (PSM II) - Virtual

โ‚ฌย 1.595
Virtual training - each day 9:00 - 17:00 CET
Scrum.org
โ€ข
English
โ€ข
Virtual Course EU
Virtual training - each day 9:00 - 17:00 CET
โ‚ฌย 1.595
  • Virtual Course EU
  • English
Show more
Geschreven door Gladwell Academy, We write our own content when trainers and partnering experts don't!