Knowledge hub
Blogs
6 dec. 2021

Agile Coach of Scrum Master. Wat zijn de verschillen?

here is currently a big demand for Agile Coaches. But what is the difference between an Agile Coach or Scrum Master? People often ask us what such a coach can add to a modern, self-managing organization. Aren’t the teams already coached by the Scrum Master? Yes they are! There are many similarities between the two roles. Both the Scrum Master and Agile Coach help organizations to develop an Agile mindset. They both use similar techniques to support and facilitate teams in this respect. The difference between them lies in their scope.

De Scrum Master

De Scrum Master is onderdeel van een specifiek scrum team en speelt daarin een voortrekkersrol. Hij is op dagelijkse basis op de werkvloer aanwezig, kent het team van binnen en buiten en is precies op de hoogte van wat er speelt.

Concrete taken van de Scrum Master:

  • Ervoor zorgen dat er gewerkt wordt volgens de spelregels van Scrum.
  • Het regelen van praktische zaken: het inplannen van de meetings, het zoeken naar procesverbeteringen en ervoor zorgen dat de ontwikkelaars de goede tools hebben etc…
  • Het oplossen van problemen (impediments) die het team niet zelf kan oplossen.

Verder ondersteunt hij het team in de breedste zin van het woord, bijv. door de Product Owner te helpen met de user stories of door bij te springen tijdens het testen.

De Agile Coach

In tegenstelling tot de Scrum Master, is de Agile Coach geen onderdeel van een bepaald scrum team. Hij heeft een onafhankelijke rol en zal meerdere teams en/of het management coachen.

De groei en daarmee focus van de agile coach kent verschillende levels. Een team en programma coach richt zich op het begeleiden van de individuele teamleden of teams. De enterprise coach richt zich op de implementatie van de agile werkwijze in de organisatie als geheel. De agile coach bootcamp richt zich op de team en programma coaching.

Concrete taken van de Agile coach:

    • De verschillende teams en de individuele medewerkers bewust maken van hun sterke en minder sterke punten zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen richting een Agile mindset.
    • Het bevorderen van een gezonde groepsdynamiek door de teams nieuwe tools en technieken aan te bieden (b.v. voor de retrospective).
    • De teams en activiteiten effectief met elkaar te laten samenwerken o.a. door het implementeren van de agile werkwijze.
    • Ondersteuning van individuen en teams door het inzetten van de competenties: coaching, mentoring, facilitating en teaching.

Free White Paper!

Download the white paper
Agile Coach: Crucial for Transformation

Download

Agile Coach of Scrum Master?

Hoewel er dus veel overlap is tussen de rol van Scrum Master en die van Agile Coach zijn er ook grote verschillen. Agile Coaches houden zich niet bezig met de inhoud, maar vooral met het proces. De ervaring leert dat de implementatie van deze manier van werken een zeer ingrijpende en tijdrovende operatie is die nooit 100% af is. De Agile Coach gaat dan ook een grote toekomst tegemoet.

Opkomende Agile Coach trainingen

Programma's
Filter 0 resultaten
Locatie
Taal
Aanwezigheid
Geen resulaten gevonden, wis filters om alle resultaten te tonen
Geschreven door Gladwell Academy, We write our own content when trainers and partnering experts don't!