Knowledge hub
Blogs
11 mrt. 2022

Energieke Daily standup, met deze tips komt het goed!

Een van de events voor het Scrum team is de Daily standup. Ookwel dagstart, Daily Scrum of standup genoemd. Het is de kortste meeting die we kennen in het Scrum proces, het duurt slechts 15 minuten. Wel houd je deze meeting elke dag, het liefste vroeg in de ochtend om daarna als team efficiënt de dag in te gaan.

In de Daily standup wordt dagelijks de voortgang op geplande taken besproken en mogelijke hindernissen geïdentificeerd. Elke dag komt het Scrum team bij elkaar om de werkdag op te starten. De Scrum Guide (de bijbel voor het Scrum proces) is niet heel specifiek over de vorm van de Daily standup.

Daarom hebben wij een paar tips en tricks voor het houden van energieke Daily’s:

1. Houd het spannend
2. Let op ‘Daily hassles’

3. Denk om je doelstellingen voor de Daily standup

Houd het spannend

Wanneer je spreekt over de Daily standup dan denken mensen vaak aan een drietal standaardvragen. Deze zijn afgeleid van best practices uit XP programming. De Scrum Guide suggereert deze ook te gebruiken voor de Daily’s in Scrum. Het gaat om:

  • Wat heb je gisteren gedaan om het sprintdoel te bereiken?
  • Wat ga je vandaag doen om het sprintdoel te bereiken?
  • Waar loop je tegenaan met betrekking tot het sprintdoel?

Elke dag dit riedeltje af gaan wordt vrij snel saai. Zoek de energie op in je Scrum meetings, zo ook in de Daily standup. Energie krijg je door mensen te activeren, door afwisseling en de doelstellingen voor de meeting goed in de gaten te houden. Als team kan je dit bijvoorbeeld doen door los te komen van deze vragen.

Let er echter wel op dat je de juiste informatie uit de Daily standup haalt. De vragen zijn niet voor niets eens zo opgesteld. Een prettige manier om de energie erin te houden is te spreken per user story of door willekeurig het woord te pakken/geven aan de teamleden. Mocht een van de teamleden een ander idee hebben over de opzet van de Daily standup, feel free! Het is immers een meeting voor en door het team.

Let op ‘Daily hassles’

Er kan van alles gebeuren in 15 minuten. Zo kan er ineens een stakeholder binnen lopen en zich met de Daily standup bemoeien. Of een Product Owner van een ander team of je eigen team kan van alles vinden en willen. Tot en met een collega die heel graag zijn of haar vakantie verhalen wil delen. Wij noemen deze verstoringen ‘Daily hassles’. Hoe ga je daar mee om?

Denk aan de volgende stappen:

  • Is je Scrum Master in de buurt?

Zo ja, dan dient deze de structuur van de meeting in de gaten te houden en de verstoringen te weren. Doet je Scrum Master dit niet vanzelf, geef hem/haar even een seintje.

  • Geen Scrum Master aanwezig?

Neem zelf het initiatief. Vraag de ‘Daily hassle’ buiten de meeting om te houden.

  • Refereer nogmaals aan de doelstellingen van deze meeting (zie volgende alinea)

Denk om je doelstellingen voor de Daily standup

Dit event is specifiek bedoeld voor het team. Door elke dag kort samen te komen bevorderen ze de samenwerking en communicatie. Het gaat dan ook puur om de inbreng van het team zelf. Het is zo dat de Scrum Master moet waarborgen dat dit event (op de juiste manier) plaatsvindt. Waar let je dan op? Je wilt de volgende uitput uit de Daily standup:

  • Een gedeeld begrip over het belangrijkste werk dat nu opgepakt moet worden om het sprintdoel te halen
  • Potentiële blokkades (impediments) te coördineren door de Scrum Master
  • Transparantie in de voortgang van de sprint ten opzichte van het sprintdoel

Het belangrijkste is deze informatie boven water te krijgen, de vorm waarin dat gebeurd is minder van belang. Met twee voorwaarden: Het team spreekt elkaar elke dag en het duurt max. 15 minuten. Wees innovatief en creatief als team om dit te waarborgen. De eigen ideeën van het team slaan vaak ook het beste aan, dus vorm de Daily standup samen.

Hoe meer energie, hoe beter!

Geschreven door Gladwell Academy, We write our own content when trainers and partnering experts don't!