Eerder schreef ik al dat een Scrum Team zonder transparantie en vertrouwen (in het Engels) geen team is, maar slechts een groepje van individuen en dat sommige teams teveel tijd besteden aan Scrum events, maar het doel ervan uit het oog verliezen. Werkelijk alle Scrum events zijn er om de voortgang te bespreken. Als Team Coach moet je jezelf van je menselijke kant laten zien: je moet om de mensen in het team geven. Zodat het team zelfstandig en cross functioneel kan werken. Je moet - en ik kan dit niet genoeg benadrukken - een team hebben dat zonder jou kan.
Uiteraard geef ik geen garanties dat je na het lezen van deze tien tips de perfecte Team Coach bent. Maar dit stuk gaat in ieder geval voorbij aan de theorie door meer naar de praktijk te kijken.
1. De Scrum pillars en een empirische way of working zijn onderdeel van de teamgeest
Scrum is een empirisch kennisproces. En dat moet jij als Team Coach aan het team uitdragen. Een veilige omgeving en vertrouwen tussen de teamleden is dus essentieel om een continuous learning journey te faciliteren. Je kan het vertrouwen van jouw teamleden winnen door leading by example: geef het goede voorbeeld. Geef fouten toe, geef geen anderen de schuld, laat mogelijke verbeteringen zien en faciliteer groei (en dus geen revolutie). Laat het team inzien dat alle Scrum events worden gehouden in het kader van inspection en adaptation. En die twee kunnen niet slagen zonder transparantie binnen het team.
2. Het Scrum team moet de Scrum-waarden ademen
Iedereen uit het team moet zich constant bewust zijn van de 5 Scrum-waarden: moed, focus, betrokkenheid, respect en transparantie. Teamleden moeten de moed hebben om het juiste te doen en lastige problemen aan te pakken. Hun focus moet liggen bij de Sprint en de doelen van het team. En daar is persoonlijke betrokkenheid voor nodig. De teamleden respecteren elkaar en zien elkaar dan ook als bekwame collega’s die zelf keuzes kunnen maken. Daarnaast hebben zij met elkaar afgesproken transparant te zijn over het werk en de uitdagingen die het werk met zich meebrengt.
3. Help het team met problemen, maar los het niet zelf op
Als Team Coach help je het team obstakels uit de weg te nemen. Maar het is niet de bedoeling het ook daadwerkelijk zelf op te lossen. Het team werkt zelfstandig, dus daar hoort het oplossen van de problemen ook bij. De Team Coach vervult deze rol alleen als het team er zelf écht niet toe in staat is. Hang dus niet de held uit. Help het team aan de juiste informatie, aanspreekpunten, vaardigheden of wat er dan ook nodig is om het obstakel uit de weg te helpen. De volgende keer ben je er misschien niet - en dan moeten zij het zonder jou kunnen.
4. Zorg dat het team zelfstandig werkt
Het doel van een Team Coach is om overbodig te worden en het team zelfstandig werkt. Wil je hier vooruitgang in boeken, leer het team dan ook over Agile en Scrum, leg uit waarom de events zo belangrijk zijn, moedig ze aan en geef teamleden ownership over hun beslissingen. Doe dit, en je zult zien dat het team ook zonder jou beslissingen maakt, events organiseert, overlegt met de Product Owner en waarde blijft leveren.
5. Geef de credits altijd aan het team - niet aan jezelf
IJdelheid is niet één van de eigenschappen van een goede Team Coach. De resultaten van jouw team worden in jouw gereflecteerd. Zorg dat het team je steeds minder nodig heeft, maar dat je toch van waarde bent. Hoe beoordeel je of je goed werk levert? Lees het af aan de teamresultaten!
Er is geen ruimte voor ijdelheid als het gaat om het zijn van een Scrum Master.
6. Begrijp het team én de individu
Team Coach zijn is mensenwerk. Je moet dus weten hoe je ieder teamlid moet benaderen: ieder heeft zo zijn of haar eigen kwaliteiten. En als je een multicultureel team hebt, is het belangrijk dat je rekening houdt met hoe de feedback overkomt. Wees neutraal en maak geen overhaaste beslissingen. Want onthoud: je wilt geen revolutie maar een evolutie teweeg brengen. Win het vertrouwen. Geef het goede voorbeeld door teamleden te respecteren, hun beslissingen te vertrouwen en een veilige omgeving te creëren waarbinnen mensen zich veilig genoeg voelen om te zeggen wat ze denken en de discussie aan te gaan.
7. Daag het team uit om risico’s te nemen
Risico’s zijn gezond. Daarom is het van belang dat het team niet bang is om risico’s te nemen en dat iedereen zich bewust is van de onzekerheden die het met zich meebrengt, bijvoorbeeld als het gaat om soft- en hardware projecten. Dingen gaan vaak nou eenmaal niet zoals gepland en daarom wil je inzicht in het ‘waarom’ - zeker met het oog op de toekomst. Door jezelf of anderen de schuld te geven los je niks op. Projecten zijn nou eenmaal niet perfect, onze modellen statisch en sommige beslissingen kunnen alleen op het moment zelf worden genomen. Als jouw team altijd 100% levert zoals gepland, is de kans klein dat er risico’s worden genomen.
8. Stimuleer een cultuur met doorlopende feedback
Feedback en constante verbetering zijn essentieel in Agile en Scrum. Niet alleen feedback van de klant, maar ook van het team, het management, de organisatie en van de Team Coach zelf. Want hoe kunnen wij onszelf of ons team verbeteren als we geen feedback krijgen? Feedback is geen eenrichtingsverkeer: het werkt alleen als het constructief is en doorlopend. Vraag stakeholders feedback tijdens een Sprint Review, geef altijd teamleden feedback en faciliteer een open en eerlijke discussie tijdens een Sprint Retrospective.
9. Richt je op de mens, niet op het proces
Vergeet niet dat bij Agile ‘individuen en interactie altijd boven processen en tools gaan’. Want welk framework je ook gebruikt: het is altijd mensenwerk. Let dus op de mensen om je heen, de teamleden én op hoe zij samenwerken en met elkaar communiceren.
10. Stop met het wijzen van vingers
Door elkaar de schuld te geven, is het al snel gedaan met transparantie en vertrouwen binnen het team. En dat heeft weer kleinere teams binnen het team als gevolg. Belangrijker dan de vraag ‘wie deed wat’, zijn vragen als ‘hoe kunnen we het oplossen’, ‘hoe kunnen we dit verbeteren’ of ‘hoe kon dit gebeuren’? Mensen maken nou eenmaal fouten. Als we elkaar daar op beoordelen in plaats van oplossingsgericht te denken, blijven we - gedreven door angst en onzekerheid - fouten maken.
Verbeter jouw team coaching skills door deze 10 tips in praktijk te brengen. Zo bouw je een sterkere teamgeest en stimuleer je individuele groei. Onthoud: een goede coach focust op de mensen, niet op het proces!
Vergeet niet dat Agile gaat over "individuen en interacties boven processen en instrumenten", en niet andersom.