Knowledge hub
Blogs
6 sep. 2022

Nationale Nederlanden vertelt: eigen Agile Coaches & Trainers? “Hartstikke Logisch” (Deel 2)

Hoe krijg je het Agile werken echt verankerd in je organisatie? Natuurlijk, door eigen agile coaches op te leiden tot Agile trainers: kunnen zij nieuwe en bestaande medewerkers trainen en de organisatie coachen. Dát is waar Nationale-Nederlanden de afgelopen maanden samen met Gladwell Academy aan gewerkt heeft. CIO Dennis Brussel van Nationale-Nederlanden Bank vertelt over zijn overwegingen; drie afgestudeerde Agile trainers vertellen over hun ervaring. Een vervolg van het interview vind je hier.

Hoe krijg je Agile Coaches die 'het aan kunnen'?

Dennis vervolgt zijn uiteenzetting over het besluit om de eigen mensen door Gladwell Academy tot trainers te laten opleiden. “De keuze was op zich vrij voor de hand liggend; niet alleen zijn ze een bekende naam in de markt voor Agile trainingen, maar ook omdat ze met Blinklane Consulting een groep vormen. BlinkLane consultants ondersteunde ons al met Scrum Masters en Coaches in verschillende domeinen.” Hij leunt even achterover: “Ik ben behoorlijk tevreden over de samenwerking. Onze mensen hebben hier in korte tijd veel nieuwe kennis en vaardigheden opgedaan over de rol die ze gaan vervullen. Ik heb van diverse mensen gehoord over de positieve energie. Het is een pittige training, dat hoor ik ook – maar dat mag het zijn. Liever dat je meteen de vraag beantwoord ziet: ‘Kan ik deze job wel aan?’ dan dat je er daarna in de praktijk pas tegenaan loopt. De mensen die hier met plezier de training afronden, die kunnen het ook echt gaan doen.”

Wat brengt de toekomst voor Nationale-Nederlanden met de eigen Agile coaches en trainers?

Het ultieme doel is het momentum binnen je organisatie te behouden, vertelt Dennis. “En centraal aan het idee van momentum behouden is, dat de trein niet stopt als één specialist zou wegvallen. Scrum coaches zijn specialisten; Agile trainers ook. Wat gebeurt er als onze externe Agile expert weer naar huis gaat, en wij zouden er zelf geen hebben? Goed, onze eigen Scrum coaches hadden we inmiddels. Maar wat als de Agile trainer vertrekt?”

“Precies,” vervolgt hij. “Daarom zijn we met Gladwell Academy in zee gegaan, toen ze aanboden onze mensen op te leiden tot Agile Coach en Agile Trainers. Wij werken hier met een Pi-profiel – het idee is dat iemand zich náást zijn of haar kern-discipline zou moeten verdiepen in minstens één andere discipline. Dan kun je altijd tot op zekere hoogte je werk met elkaar delen. Dat doorbreekt het ‘silo-denken’ en de ‘eilandcultuur’.”

“Zo’n extra competentie opbouwen in Agile is een perfecte aanvulling op het Pi-profiel van de betrokken, en het borgt de continuering van onze ontwikkeling als Agile organisatie.”

Wat brengt de toekomst voor Nationale-Nederlanden met de eigen Agile coaches en trainers?

Een niveautje hoger: DevOps Ruby Eikelenboom was al een paar jaar Scrum Master bij Hypotheken. Ze rondde onlangs het programma Agile Train de Trainer af, en ook zij gaat nu binnen Nationale-Nederlanden zelf Scrum Masters opleiden. “Hypotheken loopt al een paar jaar voorop met Agile binnen Nationale-Nederlanden Bank. Daar zijn we nu met veel enthousiasme bezig met de volgende stap; de DevOps inrichting. Dat zou voor ons echt het volgende niveau zijn; de Agile way of working zélf is hier al behoorlijk gemeengoed.”

Dennis haakt in: “Ja, ik zie DevOps ook als een component die een Agile organisatie op een zeker moment nodig heeft. Ik zie het als een drie-eenheid; de Agile Way of Working (WoW), de DevOps-inrichting en Continuous Delivery als wijze van software-ontwikkeling. Een van de principes van DevOps is dat iedereen in het team tot op zekere hoogte in staat is de rol van de ander over te nemen. Zo voorkom je silo-denken, en word je -weer- flexibeler.”

Zelfstandige PI-events

“Een concrete verandering is dat we nu met de eigen coaches de PI-events kunnen uitvoeren. PI-events zijn Program Increment events van 2 dagen die we elk kwartaal organiseren voor de hele bank. Die PI-events kunnen onze eigen mensen straks helemaal zelf organiseren, voorbereiden en begeleiden.”

“Technologie is een belangrijke driver van de drie-eenheid, specifiek van continuous delivery waar onze cloud beweging een belangrijk onderdeel van is. Om dit soort veranderingen goed te laten landen propageert Nationale-Nederlanden een Engineering culture.”

“Om de agile beweging niet alleen nu, maar ook in de toekomst voort te zetten leiden onze agile coaches niet alleen Product Owners, Scrum Masters en agile teams op maar juist ook nieuwe agile coaches”.

Advies voor andere organisaties: “Agile kent geen eindstation”.

Over de vraag of hij nog advies heeft, voor andere organisaties die de Agile WoW op deze manier willen versterken, hoeft Dennis niet lang na te denken. “Een buy-in van het hoger management is cruciaal, every step of the way.”

“De Agile way of working staat wat verder af van de vertrouwde ‘stip aan de horizon’ van vroeger. We kiezen ook een stip aan de horizon, maar deze beweegt telkens weer mee. Als management moet je daar wel mee om kunnen gaan. De coaches kunnen daarbij helpen, maar daar is wel buy-in voor nodig.”

“Bovendien komen je investeringen in Agile boven op het reguliere werk dat je organisatie moet doen. Dus voor je de mensen inzet als Agile Coach: verzeker je ervan dat ze ook daadwerkelijk tijd hebben en krijgen om ingezet te worden.” “Uiteindelijk borgen onze eigen coaches de continuering van de ontwikkeling als Agile organisatie. Hierbij speelt de kostenafweging ook mee – externe trainers en coaches zijn duur. Maar die is volstrekt ondergeschikt aan het belang van het momentum.”

Trainingen

Programma's
Filter 3 resultaten
Locatie
Taal
Aanwezigheid
5 jun.

Agile Coaching Professional (ICP-ACC) - Classroom

€ 2.395
Klassikale training - dagelijks 09:00 - 17:00 CEST
ICAgile
Dutch
Amsterdam
Klassikale training - dagelijks 09:00 - 17:00 CEST
€ 2.395
  • Amsterdam
  • Dutch
Show more
9 okt.

Agile Coaching Professional (ICP-ACC) - Classroom

€ 2.395
Classroom training - each day from 09:00 - 17:00 CEST
ICAgile
English
Amsterdam
Classroom training - each day from 09:00 - 17:00 CEST
€ 2.395
  • Amsterdam
  • English
Show more
16 dec.

Agile Coaching Professional (ICP-ACC) - Classroom

€ 2.395
Classroom training - each day from 09:00 - 17:00 CEST
ICAgile
English
Amsterdam
Classroom training - each day from 09:00 - 17:00 CEST
€ 2.395
  • Amsterdam
  • English
Show more
Geschreven door Gladwell Academy, We write our own content when trainers and partnering experts don't!