Knowledge hub
Blogs
29 mrt. 2024

10 jaar Gladwell: Onze top 10 blogs, speciaal voor jou samengesteld!

Vier samen met ons deze speciale mijlpaal en duik in de door ons geselecteerde top 10 beste blogs van het afgelopen decennium te duiken.

#1 Wat is SAFe? Het Scaled Agile Framework (deel 1)

SAFe is een raamwerk (framework): een verzameling van uiteenlopende methoden, principes en benaderingen voor de problemen die verstijfde organisaties ervaren in hun proces om meer wendbaar (Agile) te worden. De omschrijving die Scaled Agile zelf hanteert is ‘a knowledge base of proven, integrated principles, practices, and competencies for achieving business agility using Lean, Agile, and DevOps‘.

SAFe is nog niet zo oud (in 2011 gelanceerd) maar heeft in zijn korte leven al meerdere edities gekend. Momenteel zijn we bij versie 6.0. Maar hoeveel weet je erover?

#2 Drie Agile-transformatielessen van een Agile Coach

In de wereld van Agile ontwikkeling deelt onze Agile Coach, Dennis Mansell, de drie meest waardevolle lessen die hij heeft geleerd. Ontdek de essentiële inzichten voor een succesvolle Agile transformatie.

#3 Haal het beste uit je Scrum Team: 10 Tips voor het ontwikkelen van je Team Coach (voorheen Scrum Master) Skills

Over Scrum wordt vaak gezegd: het is makkelijk om te leren, maar moeilijk te beheersen. En dat klopt. Veel Team Coaches - de naam Scrum Master is aangepast sinds SAFe 6.0 - denken namelijk dat ze Scrum goed toepassen, maar eigenlijk werken ze vooral volgens het boekje. Een framework is inderdaad statisch, maar de praktijk is dat niet: daar moet rekening mee gehouden worden.

#4 Kansen en risico’s op weg naar een succesvolle SAFe implementatie

De versnelling naar een digitale transformatie brengt frisse business modellen, nieuwe spelers op de markt en andere verdienmodellen. Om tijdig op al die veranderingen in te spelen is Agile werken de norm geworden. De meest gebruikte Agile methode is Scrum waarin multi-disciplinaire, zelfsturende teams centraal staan die autonoom hun werk kunnen doen.

#5 Wat is het geheim van Agile leiderschap?

Het implementeren van een Agile werkwijze heeft niet alleen impact op medewerkers maar ook op het management. In een Agile organisatie wordt het werk gedaan door autonome, zelfsturende teams. De medewerkers krijgen daarmee meer verantwoordelijkheid en bepalen samen wat er moet gebeuren en hoe ze dat doen. Een traditionele, top-down leiderschapstijl past dan ook niet bij het ontwikkelen van een Agile mindset, maar wat dan wel?

#6 Energieke Daily standup, met deze tips komt het goed!

Een van de events voor het Scrum team is de Daily standup. Ookwel dagstart, Daily Scrum of standup genoemd. Het is de kortste meeting die we kennen in het Scrum proces, het duurt slechts 15 minuten. Wel houd je deze meeting elke dag, het liefste vroeg in de ochtend om daarna als team efficiënt de dag in te gaan.

#7 Wat is Strategisch Informatiemanagement?

Organisaties gaan steeds bewuster om met beschikbare data en het omzetten hiervan naar bruikbare informatie. Het gaat in totaliteit echter om zo’n grote hoeveelheid gegevens, dat vaak niet duidelijk is hoe het precies in elkaar steekt en waar het invloed op heeft. Gecombineerd met de aangescherpte gegevensbescherming en de noodzaak om te innoveren, wordt het belang van Strategisch Informatiemanagement telkens prominenter.

#8 Wat is Scrum?

Van IT tot marketing, steeds meer teams werken met Scrum. Maar wat is Scrum nou eigenlijk? Scrum is een vorm van Agile werken. Binnen een Scrum team bestaan vaste rollen, events en middelen. Zo ontstaat er een flow waarin efficiënt en zelfstandig aan een product wordt gewerkt. Zo snel als een nieuwe manier van werken wordt geïntroduceerd is het niet altijd duidelijk hoe en waarom we dit doen.

#9 Een korte spoedcursus Kanban. Wat is het en hoe werkt het?

Kanban is al jaren een begrip in de autoindustrie en andere sectoren die met grote logistieke uitdagingen te maken hebben. Door de groeiende belangstelling voor Agile (flexibiliteit) en Lean (efficiëntie), wordt Kanban nu ook steeds vaker in de IT service industrie toegepast. De werkwijze kan zoveel voor productiebedrijven als voor kenniswerkers veel betekenen. Het is een toegankelijke, manier om bedrijfsprocessen geleidelijk aan te veranderen en te optimaliseren.

#10 Waarom de sprint planning onmisbaar is

Je product backlog is altijd up-to-date, de Product Owner deelt de visie en je team levert waarde. Hoe je dit doet? Dankzij een duidelijke taakverdeling en Scrum proces. Daarnaast wellicht nog de relevante ‘extra’s’ zoals bijvoorbeeld de refinement waar je wekelijks vooruitkijkt naar het werk voor de volgende sprints. Als dit proces eenmaal soepel loopt, waarom werken we dan niet gewoon vanaf deze up-to-date product backlog? Is voor volwassen Agile teams de Sprint planning meeting eigenlijk nog wel noodzakelijk?

Geschreven door Gladwell Academy, We write our own content when trainers and partnering experts don't!